top of page
  • Facebook
  • Linkedin
  • Twitter
  • Instagram

Mensa RoboDay v CIIRC


Ve Factorio Solutions jsme otevřeni spolupráci s institucemi či organizacemi v jakékoliv formě. Jednou z častých aktivit je poskytování soukromých školení či veřejných přednášek na témata z oblasti robotiky, kybernetiky či správy sítí. V rámci spolupráce s Mensou ČR jsme si na jejich Mensa RoboDay připravili přednášku o průmyslové robotice pro děti z různých tříd víceletých gymnázií. Celá akce se uskutečnila v rámci Evropského týdne programování a byla podpořena v programu Meet and Code.

V první části naší přednášky jsme se zaměřili na představení základních pojmů. Podívali jsme se na různé typy robotů a jejich využití v praxi. Kromě robotů, se kterými se děti běžně setkávají v domácnosti či které mohou vidět v televizi, jsme představili pestrou škálu průmyslových robotů, jejich typy, výrobce a využití. Pro zpestření jsme ukázali pár videí, která měla názorně ukázat možné aplikace robotů v praxi. Vysvětlili jsme, co jsou to roboti a roboty a jaký je mezi nimi rozdíl. Nezapomněli jsme si ani popsat, z jakých částí se typický průmyslový robot skládá.

V polovině jsme si pro děti připravili vědomostní kvíz na základě první části přednášky. Pro nejšikovnější z nich jsme měli připravené malé modely robotů iiwa od společnosti KUKA, se kterou dlouhodobě pracujeme na několika společných projektech. Nakonec jsme se rozhodli obdarovat všechny děti, neboť nás potěšila jejich aktivita a zájem o robotiku.

Druhou část přednášky jsme pojali více technicky. Ukázali jsme přímou a inverzní kinematickou úlohu, vysvětlili, proč bychom se měli vyhýbat singularitě, také jsme se podívali na báze, souřadnice a možné pohyby robota a na závěr jsme představili výhody off-line programování robotů.

A jak se dětem naše prezentace líbila? Vybrali jsme pár reakcí, které nejvíce reprezentovaly atmosféru během přednášky.

"Přednáška byla zajímavá a v poslední době jediná, která mě zaujala a nenudil jsem se u ní. Zábavný komentář byl také super a rozhodně přednášku moc oceňuji."

- Ondra

"Líbilo se mi, jak byla přednáška názorná. Byla velice zábavná. Dozvěděl jsem se dost nových věcí, třeba singularitu jsem neznal. Děkuji a rád se zase uvidím."

- Petr

"Bylo to hezký, moc. Většinu z toho jsem pochopil (zázrak). Až si budu vybírat práci, budete mezi prvními."

- Filip

"Přednáška se mi velmi líbila. Zajímavé byly části s inverzní a přímou kinematickou úlohou."

- Tomáš

Po přednášce se šly děti naobědvat a dále je čekala prohlídka Testbedu pro Průmysl 4.0, kde se mohly s reálnými roboty seznámit zblízka.

86 zobrazení
bottom of page